Főzési tanácsok

A minőség mellett a mennyiség is fontos az Ön számára? Szeretné tudni, hogy mely gyümölcsökből lehet mennyiségileg a legtöbb pálinkát kifőzni? Mai cikkünkből megtudhatja a választ.

Tudta, hogy a cefrézés rendkívül meghatározó az elkészült pálinka minősége szempontjából? Ugyanis a minőségi pálinka alapja, a minőségi cefre! Éppen ezért, mai cikkünkben eláruljuk Önnek mire érdemes odafigyelni a cefrézésnél, hogy kiváló alapanyagból dolgozhasson a pálinkafőzés során.

A cefre lefőzésekor a legtöbb problémát az anyag leégése okozza. Sok kellemetlenségtől szabadul meg, ha cefrekosarat használ az alszesz előállításakor. A leégésre hajlamos sűrű anyag nem érintkezik a forró üst falával, folyadék réteg veszi körül, mely nem tud leégni. A gyümölcsdarabok nem tudnak az üst aljára leülni. A cefre lepárlási ideje rövidül.

Cefrekeverő szerkezet, amely szinte minden lepárló üstbe beszerelhető.

A véletlenek, és egy új barátság bizalma, hozzásegített minket, hogy elvégezzünk egy mobil lepárlást csodálatos környezetben, a Gerecse hegység nyugati előterében, a Kisalföld keleti peremvidékén. Történetünk talán nyújthat támpontot mások számára is, akik az alkímia ösvényén járva, a folyékony arany előállításával kísérleteznek.

A házi pálinkafőzés kezdeteikor, illetve a megfelelő berendezések és kellékek kiválasztásánál talán a leggyakoribb kérdés: Mire kell figyelni a pálinkafőző üst kiválasztásakor? Bármennyire is bonyolult némelyik pálinkafőző berendezés, mind ugyanazon az egyszerű elven működik. A lepárlóedényben a lepárlandó anyagot (cefrét/bort) hevítik. A hőmérséklet függvényében a párában a különböző forráspontú összetevők különböző arányokban lesznek jelen. A gőz felfelé száll, és a készülék lepárlócsövén keresztül a hűtő részben lecsapódik.

A pálinka kifőzése nem nagy boszorkányság. Mindössze néhány dologra kell odafigyelni, és bárki főzhet akár díjnyertes pálinkát is otthon.Ebben a cikkben ezeket a tudnivalókat foglaljuk össze, néhány jó tanáccsal és a saját tapasztalatainkkal kiegészítve. Elsősorban a kisüsti (két menetes) módszert fogjuk ismertetni, mert ez az elterjedtebb Magyarországon. De a leírt információk többsége ugyanúgy igaz az egy menetes módszerre is.

A cefrézés a gyümölcs kiválogatásával kezdődik. Tisztítsuk meg a gyümölcsöket a száruktól, magjuktól, falevelektől, ágaktól, kavicsoktól. A penészes, romlásnak indult gyümölcsdarabokat vágjuk ki.