Főzési tanácsok

Mi az a kisüsti pálinkafőzés?

2022.09.08 09:00
Mi az a kisüsti pálinkafőzés?

Hogyan készül a kisüsti pálinka? Szívesen kipróbálná ezt a pálinkafőzési eljárást, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá? Maradjon velünk és ismerkedjen meg cikkünkből a kisüsti pálinka készítésének technológiájával!

Mit jelent a kisüsti pálinkafőzés? 

A „kisüsti pálinka” elnevezés, kétszeri, szakaszos lepárlási technológiát jelent. Az ilyen technológiával készült pálinkák a „kisüsti pálinkák”. 

Hogyan történik a kisüsti pálinka főzése?

A kisüsti pálinkafőzés során az első főzéskor a megerjesztett alapanyagot (cefrét) egy kupolás zárt üstben lassan felforralják, az alkoholban és illóanyagokban gazdag gőzt egy cső segítségével elvezetik, majd egy vízhűtéses egységben a csőben érkező gőzt cseppfolyóssá kondenzálják, és egy edényben összegyűjtik. Az így nyert elegy neve alszesz, melyet egy másodszori főzés alkalmával finomítanak. Finomításkor az alkoholtartalom megnövekszik, de az így keletkező párlat elejéből és végéből bizonyos mennyiséget elválasztanak, így az egészségre káros (metil-alkohol) és a kellemetlen ízű, szagú összetevők (például a kozmaolajok) arányát jelentősen le lehet csökkenteni. Vagyis a végeredmény a Kisüsti pálinka, kétszeri lefőzéssel készül el. 

Honnan ered a kisüsti elnevezés?

A kisüsti elnevezés pedig az üst méretéből és pálinkafőző készülék készítéséhez használt megfelelő alapanyag meglétéből ered. Az üst mérete nem lehet nagyobb, mint 1000 liter és a készüléknek megfelelő mértékben vörösréz alapanyagból kell készülnie. 

Ha igazán finom kisüstit szeretne készíteni, akkor látogasson el a Hazaipálinka.hu pálinkafőző kínálatához, és szerezzen be egy megbízható, eredeti magyar pálinkafőző berendezést, valamint ne felejtse el virtuális kosarába tenni a minőségi végeredmény eléréséhez nélkülözhetetlen kiegészítőket sem!