Gyakran Ismételt Kérdések

A pálinkafőzők és a lepárlók 100% rézből készülnek?

Leszámítva a forrasztást, ami lehet réz, bronz, ezüst, vagy ón, minden pálinkafőző és lepárló készülékünk 100% rézből készül.

Lehet házi főzéssel jó minőségű pálinkát készíteni?

A pálinka minősége a cefre gondos előkészítésétől, a pálinkafőző minőségétől, és a főzés során tanúsított odafigyeléstől függ. Berendezéseink alkalmasak a legkiválóbb minőségű pálinkák főzésére, a cefrekészítéshez és a főzéshez szükséges ismereteket pedig megtalálhatja honlapunkon, vagy a készülékekhez mellékelt füzetben is.

Veszélyes az otthoni pálinkafőzés?

A pálinkafőző berendezéseink gondos minőségi és biztonsági ellenőrzésen esnek át. Ennek ellenére bizonyos veszélyek felmerülhetnek a főzés során. A pálinkafőzés során gyúlékony anyagokkal dolgozunk, ezért előfordulhat tűzveszély. Ha a párlat útja eldugul, előfordulhat, hogy megnő a nyomás, ami robbanást idézhet elő. A párlatba mérgező anyagok kerülhetnek. Ezek a veszélyek azonban megfelelő odafigyeléssel elkerülhetőek. Ne hagyja figyelmen kívül ezeket a veszélyeket, és tartsa be a biztonsági figyelmeztetésekben leírtakat!

Engedélyezett az otthoni pálinkafőzés?

Bizonyos országokban igen, másokban nem. Magyarországon 50 liter pálinka otthoni lepárlása engedélyezett saját gyümölcsből. Honlapunkon megtalálhatóak az otthoni pálinkafőzés szabályai, és a Magyar Közlöny 2010/132 száma, amelyben az ide vonatkozó törvény olvasható. Tanulmányozza át az ide vonatkozó szabályokat, és tartsa is be azokat.

Szabad a cefrét vízzel hígítani?

Igen, sőt bizonyos esetekben kifejezetten szükséges. Az élesztők működésének elengedhetetlen feltétele a nedves környezet, és a kifőzés során is problémákat okozhat, ha a cefre kiszárad. A lepárláskor az etil-alkohol már 74 fokon párologni kezd, és mire a cefre hőmérséklete elérné a víz forráspontját, addigra a lepárlás már be is fejeződik. Ezért nem lesz hígabb a pálinka attól, hogy a cefrét felhígítjuk.

Szabad a kész pálinkát hígítani?

Igen, a frissen lefőzött pálinka alkoholtartalma általában nagyon magas, ezért desztillált vízzel szokás felhígítani. A pálinka alkoholtartalmára vonatkozóan törvényi előírások is léteznek, ezek betartása érdekében is szükséges lehet a végpárlat hígítása.

Ajándéknak szánom a pálinkafőzőt, de én nem értek hozzá. Elégedett lesz vele a megajándékozott?

Ezt garantáljuk. Ha tévednénk, 14 napon belül kérdés nélkül visszavásároljuk a pálinkafőző készüléket. De erre még nem volt példa.