Gyakran Ismételt Kérdések

A pálinkafőzők és a lepárlók 100% rézből készülnek?

A magyaros ízvilág elérése, valamint az anyagok technikai, elsősorban hővezetési tulajdonságok, feldolgozhatóság miatt elengedhetetlen, hogy egy pálinkafőző készülék megfelelő mennyiségű vörösrezet tartalmazzon alkotóelemként.

A saját gyártású készülékeink többféle anyagkombinációval készülnek és minden igényt kielégítenek. A Hazai típusú termékcsalád tagjainak üstje, kupolája és páracsöve mind 100% tisztaságú vörösrézből készül, a hűtőegység pedig rozsdamentes anyagból van. Az ECO termékcsalád esetében az üstök és a hűtőegységek rozsdamentes anyagból készülnek, a kupola és a párascső itt is 100% vörösrézből készül.

Import termékeink, úgy, mint a Duplafalu és Hobby pálinkafőző készülékek, mind 100% vörösrézből vannak.

A forrasztásoknál felhasznált anyagok is többfélék, de elsősorban ezüsttartalmú forraszanyagokat használunk.

Milyen fűtési lehetőségeket lehet alkalmazni az egyes készülékek esetén?

Általánosan elmondható, hogy csak olyan fűtési módszer alkalmazható a pálinkafőzéskor, amelynél könnyedén és gyorsan lehet a hőmérsékletet szabályozni. Ilyen fűtési megoldások a gázégővel történő melegítés, az elektromos főzőlaphasználata, rozsdamentes üsttel rendelkező készülékek esetében az indukciós főzőlap is szóba jöhet, valamint az üstházas készülékek esetében a fatüzelés is lehetséges, de ebben az esetben nagyon nagy szakmai hozzáértés kell, hogy a tűz megfelelő legyen.

Egy nagyon fontos tudnivaló még a fűtéssel kapcsolatosan, hogy réz üstöt közvetlen nyíltlángnak kitenni nem szabad, mindig lángelosztót kell használni, hogy az üst ne tudjon kiégni, hogy az életartama ne rövidüljön meg.

Lehet házi főzéssel jó minőségű pálinkát készíteni?

A pálinka minősége a cefre gondos előkészítésétől, a pálinkafőző minőségétől, és a főzés során tanúsított odafigyeléstől függ. Berendezéseink alkalmasak a legkiválóbb minőségű pálinkák főzésére, a cefrekészítéshez és a főzéshez szükséges ismereteket pedig megtalálhatja honlapunkon, vagy szakmai segítséget kérhet nyitvatartási időben kollégáinktól, de a készülékekhez mellékelt használati utasítások is tartalmaznak ilyen iránymutatást.

Veszélyes az otthoni pálinkafőzés?

A pálinkafőző berendezéseink gondos minőségi és biztonsági ellenőrzésen esnek át. Ennek ellenére bizonyos veszélyek felmerülhetnek a főzés során. A pálinkafőzés során gyúlékony anyagokkal dolgozunk, ezért előfordulhat tűzveszély. Ha a párlat útja eldugul, előfordulhat, hogy megnő a nyomás, ami robbanást idézhet elő, ezért minden egyes főzés megkezdése előtt meg kell győződni a páracső és hűtőspirál tökéletesen átjárható, nincs benne dugulás.  A párlatba kevésbé egészséges anyagok is kerülhetnek, ha nem megfelelő odafigyeléssel történik a frakciók szétválasztása. Ezek a veszélyek azonban megfelelő odafigyeléssel elkerülhetőek. Ne hagyja figyelmen kívül ezeket a veszélyeket, és tartsa be a készülékek használati utasításában és a biztonsági figyelmeztetésekben leírtakat!

Engedélyezett az otthoni pálinkafőzés?

Bizonyos országokban igen, másokban nem. Magyarországon 43 hektoliterfok éves mennyiségig (ami 86 liter 50 %-os párlatnak felel meg) adómentesen történhet a pálinka otthoni lepárlása saját gyümölcsből. Honlapunkon megtalálhatóak az otthoni pálinkafőzés aktuális szabályai. Tanulmányozza át az ide vonatkozó szabályokat, és tartsa is be azokat.

Szabad a cefrét vízzel hígítani?

Igen, sőt bizonyos esetekben kifejezetten szükséges. Az élesztők működésének elengedhetetlen feltétele a nedves környezet, és a kifőzés során is problémákat okozhat, ha a cefre túl sűrű, vagyis nincs megfelelő mennyiségű víztartalma. A lepárláskor az etil-alkohol már 74 fokon forrni kezd, és mire a cefre hőmérséklete elérné a víz forráspontját, addigra az alkohol nagyrésze már elpárolgott, ezért nem lesz hígabb a pálinka attól, hogy a cefrét felhígítjuk.

Szabad a kész pálinkát hígítani?

Igen, a frissen lefőzött pálinka alkoholtartalma általában nagyon magas, ezért desztillált vízzel szokás felhígítani, DE CSAK a megfelelő pihentetési idő elteltével! A pálinka alkoholtartalmára vonatkozóan törvényi előírások is léteznek, ezek betartása érdekében is szükséges lehet a végpárlat hígítása.

Mennyire kell/szabad feltölteni az üstöt?

Termékeinknél, mint minden más gyártó az üst teljes térfogatát adjuk meg, azonban egyetlen egy üstöt sem szabad teljesen tele tölteni. A ténylegesen betölthető mennyiség az üst bruttó térfogatának a 80 %-a. A legkevesebb, amit pedig még érdemes beletölteni a készülékbe, az az üst bruttó térfogatának 50%-a. Ezért érdemes nagyon pontosan végig gondolni, hogy mennyi cefrénk lesz és ebből kikalkulálni a megfelelő méretű készüléket. Ha pálinkafőző készülék vásárlása előtt áll, hívjon minket, hogy segíteni tudjunk a megfelelő készülék kiválasztásában. Nem az a célunk, hogy a legdrágább készüléket javasoljuk megvételre, hanem az, hogy Ön a körülmények és lehetőségek figyelembevételével a legkedvezőbb és legkomfortosabb pálinkafőzőt válassza, hiszen így lesz elégedett. Szakmai segítségünk mindig ingyenes.

Milyen jótállási garanciát vállalnak a termékeikre?

A jótállási igény a jótállás időtartama alatt érvényesíthető, a jótállás időtartama a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet szerint:

10 000 forintot elérő, de 100 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén egy év,

100 000 forintot meghaladó, de 250 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év,

250 000 forint eladási ár felett három év.

Részletesebb leírást az ÁSZF-ben talál.

Van lehetőség megtekinteni a készülékeket személyesen is?

Igen, természetesen nyitvatartási időben szeretettel várjuk a személyes érdeklődőket. Minden terméket meg tudunk mutatni és szakértő kollégáink készséggel válaszolnak kérdéseire. Amennyiben azonnal szeretné megvásárolni valamelyik termékünket, arra is van lehetőség a helyszínen.

Bemutatóterem, raktár és gyártóműhely: 2151 Fót, Madách u. 38.

Mi a különbség a Hazai típusú és a Hobby típusú készülékek között?

Már a neve is mutatja a legfőbb jellemzőjét a két különböző termék családnak, de ebben a táblázatban gyorsan áttekintheti az összehasonlításukat.

Jellemzők

Hazai típus

Hobby típus

Termék gyártója:

Hazaipálinka.hu Kft

Import termék

Felhasznált alapanyagok:

üst, kupola, páracső: 100% vörösréz, hűtő egység rozsdamentes acél.

üst, kupola, páracső, hűtőegység: 100% vörösréz,

Anyag vastagság:

Üst, kupola esetén: 1,0 – 1,2mm

Üst, kupola esetén: 0,8 mm

Méretválaszték:

12 L, 24 L, 35 L, 48 L

5 L, 10 L, 20 L

Későbbi bővíthetőség:

Aromatoronnyal: Igen Párlattisztítóval: Igen

Tisztító lencsével: Igen

Aromatoronnyal: Nem

Párlattisztítóval: Csatlakozók lecserélésével igen

Tisztító lencsével: Nem

Jótállás:

2 év

1év, illetve mérettől függően 2 év

Várható élettartam átlagos kihasználtság mellett:

15-20 év

5-12 év

Milyen fizetési módok közül választhatok?

Ha személyes jön el hozzánk és vásárol, akkor a helyszínen készpénzzel vagy azonnali banki átutalással tudja rendezni a megvásárolni kívánt áruk árát.

Ha webshopunkban rendel akkor választhatja az azonnali bankkártyás fizetési módot a Simplepay segítségével, vagy lehetősége van utánvételes fizetést választani amikor átveszi a csomagját, valamint, ha banki átutalásban bízik jobban, akkor arra is van lehetősége, hogy előre elutalja a megrendelése összegét.

Ajándéknak szánom a pálinkafőzőt, de én nem értek hozzá. Elégedett lesz vele a megajándékozott?

Ezt garantáljuk. Ha tévednénk, 14 napon belül kérdés nélkül visszavásároljuk vagy becseréljük egy másikra a pálinkafőző készüléket. De erre még nem volt példa.

Mit jelent az, hogy „kisüsti” pálinka?

Egy pálinka akkor „kisüsti”, ha kisüsti eljárással készült. A kisüsti eljárás pedig azt jelenti, hogy legalább kétszeres lepárlást alkalmazunk; az üst és/vagy a kupola rézből készült; az üst befogadóképessége nem haladja meg az 1000 litert.

Mi az ágyas pálinka?

Gyümölcságyon való érlelést értjük Ágyas pálinka jelző alatt. Ez egy magyar specialitás és akkor beszélhetünk Ágyas pálinkáról, ha a pálinkát legalább 3 hónapig élelmiszer tárolásra alkalmas anyagból (üveg, saválló acél vagy műanyag, fahordó) készült érlelőedényben gyümölccsel együtt érlelik. A lejátszódó anyagátadási folyamatban a gyümölcs szín- és ízanyagai beoldódnak a pálinkába ezért új érzékszervi tulajdonságokat nyer a pálinka. Színe az érlelő gyümölcsszínét veszi fel, míg az ízét karakteresebbé teszi az érlelő gyümölcs ízanyaga. A beoldódó gyümölcscukortól és pektintől lágyabb, selymesebb karakterűvé válik. A gyümölcs lehet pálinkaazonos is, de lehet más fajta gyümölcs is használható. A gyümölcs pedig lehet friss vagy aszalvány is. Ízlés és lehetőség kérdése a választás. Az ilyen eljárással készült terméket ágyas pálinkának nevezzük.

Van-e Diópálinka?

Hivatalosan Diópálinka nem létezik, hiszen a diónak nincs megfelelő mennyiségű erjeszthető cukortartalma. „Diópálinkának” nevezett italt azonban sok helyen készítenek a hagyományok megőrzése mellett. Ez az itóka azonban nem a dió erjesztésével és lepárlásával készül, hanem egyéb (pl. törköly vagy szőlő pálinka) pálinkában áztattak puha zölddiót, ezáltal a pálinka átveszi a zölddió ízét.

Hány kilogramm gyümölcsből lesz 1 liter pálinka?

Az alkohol kihozatal mindig a gyümölcs erjeszthető cukortartalmától függ, valamint a cefrézés helyességétől. Az átlagos kihozatalokra léteznek táblázatok, melyek adatait csak tájékoztató jelleggel érdemes tanulmányozni. Azonban elmondható, hogy a legtöbb pálinkát a magas cukor tartalmú gyümölcsökből tudjuk elkészíteni. Ezek a szőlő, sárgabarack, szilva, törköly. 10-15 Kg gyümölcsből már készülhet 1 liter pálinka ezekből a gyümölcsökből. Legkevesebb pálinka pedig például az erdei gyümölcsökből, a kökényből, somból, berkenyéből készül, egy liter pálinka elkészítéséhez 50-65 kg-ra is szükségünk lehet.

100 kg alapanyagból előállítható pálinka:

Alapanyag (gyümölcs):

pálinka mennyiség hektoliterfokban

Cseresznye

4,0

Meggy

5,0

Kajszibarack

6,0

Szilva

7,0

Körte

4,5

Alma

5,0

Öszibarack

4,0

Birs

3,8

Szőlő

9,0

Mi az a hektoliterfok?

A párlatok alkoholtartalmának kifejezésére leginkább alkalmas mértékegység. Egy hektoliterfok (hlf) mennyiségű párlatban 1 liter 100 %-os alkoholtartalomra átszámolt etil-alkohol van. Ennek alapján egy 10 literes, 50 %-os alkoholtartalmú pálinka, illetve egy 12,5 literes, 40 %-os alkoholtartalmú pálinka egyformán 5 hlf-nak felel meg, hiszen mindkét mennyiségben 5 liter 100 %-os etil-alkohol található.

Hol tanulhatom meg a pálinkafőzés tudományát?

Ha szeretné elsajátítani az otthoni pálinkafőzés alapjait és szakmailag szeretne otthonosabban mozogni a pálinka világában jöjjön el hozzánk és saját, magas színtű oktatási anyagunk segítségével Ön is kiváló pálinkát fog tudni készíteni. Ezt garantáljuk. A képzéseinkről bővebb információt kérhet munkatársainktól telefonon vagy elolvashatja tájékoztatónkat a Tanfolyam címszó alatt.