Főzési tanácsok

Rakjunk-e cukrot a cefrébe?

2022.08.04 09:00
Rakjunk-e cukrot a cefrébe?

Vajon a cefréhez hozzáadott cukor milyen hatással van az elkészült pálinka minőségére? Egyáltalán megéri cukrot adni hozzá? Mai cikkünkben fényt derítünk ezen kérdésekre.

Mi az, ami igazán számít?

Az érett gyümölcs cukortalma. Hiszen minél érettebb a gyümölcs, amit a cefre alapanyagának szánunk, annál nagyobb mértékben képes az erjedés során cukorrá alakulni, valamint a gyümölcs aromái is sokkal jobban ki tudnak teljesedni az elkészült párlatban.

Hogyan használhatjuk fel cefre alapanyagként az éretlen vagy kemény húsú gyümölcsöket? 

Az erjedés egy olyan folyamat, amikor a cefrében a cukrok alkohollá alakulnak. Ennek a folyamatnak a része az élesztők szaporodása is, amelynek azonban elengedhetetlen feltétele a vizes közeg. Ezért fontos, hogy az alapanyagnak szánt gyümölcsöt apróra vágjuk, valamint minél pépesebb állagot kapjunk, hogy a cefrénk igazán lédússá váljon. 

Tehát, ha éretlen vagy kemény húsú gyümölccsel van dolgunk, akkor minden esetben aprítsuk össze és kezeljük pektinbontóval, hogy segítségével cukorrá alakulhasson az erjedés során. 

A pektinbontót a Hazaipálinka.hu-n is könnyedén beszerezheti, ráadásul anélkül, hogy kimozdulna otthonából!

Mennyi cukor mehet a cefrébe?

Legfőképpen semennyi! Az igazság az, ha valóban finom pálinkát szeretnénk főzni, akkor ne tegyünk szemernyi cukrot se a cefrébe! Tény, hogy a hozzáadott cukornak köszönhetően nagyobb mennyiséget kifőzhetünk belőle, viszont a páratlan íz és illat élménynek azon nyomban búcsút inthetünk, helyette kellemetlen, karcos ízű párlatot fogunk kapni! 

Ha igazán szeretjük a pálinkát sokkal inkább a minőségre törekedjünk, mintsem a mennyiségre!

Már csak a tökéletes pálinkafőző berendezés hiányzik ahhoz, hogy végre Ön is elsajátíthassa a pálinkafőzés művészetét? Tartozzon elégedett vásárlóink közé, és rendeljen webáruházunk pálinkafőző készülék kínálatából, ahol az eco pálinkafőzőtől kezdve, az aromatornyos pálinkafőzőn át, a dupla falú pálinkafőzőig mindent megtalál!