Főzési tanácsok

2011. November 17-e óta már kereskedelmi forgalomban is kaphatóak a 100%-ban Magyarországon készülő “Hazai” típusú pálinkafőző lepárlók, 12, 24, 35 és 48 literes méretekben.

Pálinkafőző berendezéseink a média figyelmét is felkeltették. Először a Szabad Föld rovatvezetőjével, O. Horváth Györggyel próbáltuk ki a borpárlat készítését szigligeti birtokán. A pálinkafőzés eredménye finom borpárlat lett, és egy cikk a Szabad Föld oldalain.

Mindenki látta már, hogy a forró vízpára, ha hideg felülettel érintkezik, lecsapódik, és újra folyékony vízzé változik. Ezt az egyszerű módszert alkalmazzák arra, hogy egy keverék, különböző alapanyagait szétválasszák. A keveréket felmelegítik, és a különböző forráspontú alkotóelemek különböző hőmérsékleteken párolognak el nagy mennyiségben. Ha egy, több összetevőből álló alapanyagot folyamatosan melegítünk, és mérjük a hőmérsékletét, tudhatjuk, hogy adott hőmérsékleten melyik összetevő lesz a legnagyobb arányban jelen a gőzben. Ezt az anyagot kondenzálhatjuk, azaz lehűtve újra folyékony halmazállapotúvá alakíthatjuk, és elkülöníthetjük a többi alkotóelemtől.

Amikor még nem voltak divatban a mindenféle pirulák és kenőcsök, az emberek jól tudták, melyik növény milyen kórság gyógyítására alkalmas.

A lepárlást számos területen alkalmazzák, például olaj, vagy alkohol lepárláshoz. Az általunk forgalmazott pálinkafőző berendezések mindezekre a felhasználásokra alkalmasak, de azért néhány dologra érdemes odafigyelni, hogy a főzés során esetlegesen előforduló sérülést, vagy a gyenge minőségű párlat fogyasztása miatti egészségkárosodást elkerüljük.

Közeledik a karácsony, és a karácsony előtti időszak a készülődésről, a sütés-főzésről szól. Amíg a háziasszonyok a finom ételek elkészítésével foglalatoskodnak, a házigazdák az izzósort javítgatják, és mellette gondoskodhatnak a finom karácsonyi italokról is. A nagy vendégjárásnak az evés-ivás mellett a koccintás is fontos része, nem mindegy, mivel kínáljuk meg a rokonokat, barátokat.

Ma már szerencsére ritkábban, de nem is olyan régen még gyakran felmerült az a kérdés, hogy lehet-e egyáltalán otthoni körülmények között jó pálinkát főzni. A házi pálinkafőzés támogatói esküsznek rá, hogy lehet, sőt… Kis üstökben még talán könnyebb is, mert a cefre egyenletesebben melegszik – így tisztább lesz a párlat.

Általában illóolaj lepárlásnak nevezzük azt a folyamatot, amikor a növények bizonyos hasznos anyagait lepárlással igyekszünk kivonni. Ennek egyik leghatásosabb módja a gőz lepárlás, amelyre például az aromatornyos lepárlók kiválóan alkalmasak.