Főzési tanácsok

A lepárlást számos területen alkalmazzák, például olaj, vagy alkohol lepárláshoz. Az általunk forgalmazott pálinkafőző berendezések mindezekre a felhasználásokra alkalmasak, de azért néhány dologra érdemes odafigyelni, hogy a főzés során esetlegesen előforduló sérülést, vagy a gyenge minőségű párlat fogyasztása miatti egészségkárosodást elkerüljük.

Közeledik a karácsony, és a karácsony előtti időszak a készülődésről, a sütés-főzésről szól. Amíg a háziasszonyok a finom ételek elkészítésével foglalatoskodnak, a házigazdák az izzósort javítgatják, és mellette gondoskodhatnak a finom karácsonyi italokról is. A nagy vendégjárásnak az evés-ivás mellett a koccintás is fontos része, nem mindegy, mivel kínáljuk meg a rokonokat, barátokat.

Ma már szerencsére ritkábban, de nem is olyan régen még gyakran felmerült az a kérdés, hogy lehet-e egyáltalán otthoni körülmények között jó pálinkát főzni. A házi pálinkafőzés támogatói esküsznek rá, hogy lehet, sőt… Kis üstökben még talán könnyebb is, mert a cefre egyenletesebben melegszik – így tisztább lesz a párlat.

Általában illóolaj lepárlásnak nevezzük azt a folyamatot, amikor a növények bizonyos hasznos anyagait lepárlással igyekszünk kivonni. Ennek egyik leghatásosabb módja a gőz lepárlás, amelyre például az aromatornyos lepárlók kiválóan alkalmasak.

A hagyományos, "spontán" erjesztés kockázatos és gazdaságtalan megoldás a cefre érlelésére. Szinte csak balesetszerűen fordulhat elő, hogy a spontán erjesztett cefréből jó minőségű pálinka szülessen. A kiváló, karakteres pálinkákhoz szükséges, hogy a cefre erjedését különböző adalékanyagokkal irányítsuk, vezessük.

A pálinkafőzés inkább művészet, mint tudomány, hiszen a tökéletes párlat előállítása gyakorlatot és odafigyelést igényel. A legtöbbször az érzékszerveinkre kell hagyatkoznunk, otthoni körülmények között ritkán alkalmazhatunk méréseket.

A Pálinkafőzés szabályainak változásai 2016-ban: A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) magánfőzésre vonatkozó szabályai 2016. január 1-jével jelentősen módosultak.

A lepárlás nem gyerekjáték, hanem tudomány, amely könnyen veszélyesre fordulhat, ha az ember nem tudja, mit csinál, vagy nem fordít kellő figyelmet a biztonságra!