Főzési tanácsok

A kisüsti lepárlás az egyik legrégibb módszere, amit égetett szeszek készítésére alkalmaznak. Nevét onnan kapta, hogy viszonylag kis méretű üstökben készítették az italokat, de ma már akkor is így nevezik az eljárást, ha a működési elv azonos, azonban a lepárló üst közel sem mondható kis méretűnek. Vizsgáljuk meg jobban ennek a pálinkafőzési technológiának a részleteit!

A jó minőségű pálinka sokak számára igazi különlegesség, azonban a rossz minőségű vagy esetleg romlott pálinka igencsak kellemetlen lehet. De vajon mi lehet az oka annak, hogy a pálinka rosszul sikerül? Ebben a cikkben sorra vesszük, hogy milyen tényezők befolyásolják a pálinka minőségét.

A pálinka önmagában fogyasztva is különleges kulináris élmény, pláne ha megfelelően készítették el, és ismerjük a pálinka kóstolás lépéseit is. Azonban tovább lehet fokozni az élményt egy-egy különleges étel, ital elkészítésével is. Hoztunk most kettőt, amelyek megérik az extra befektetést az ínycsiklandó végeredményért.

A pálinkával és egyes pálinkafajtákkal már foglalkoztunk korábban, és most egy speciális típussal ismerkedünk meg, ami nem más, mint az ágyas pálinka, ami rendkívül nagy népszerűségnek örvend manapság. A pálinka olyan ital, amely kizárólag Magyarország területén termett gyümölcsből, erjesztéssel készült, gyümölcscefre lepárlásával nyerhető párlat.

A fa hordók ma is népszerűek, ha alkoholos italok érleléséről van szó. A bort, whiskyt, pálinkát és még különböző söröket is érlelnek fa hordókban: ezek elősegítik a színeket és az aromák kialakulását is.

A pálinkafajták között megtalálhatóak olyanok is, amelyek egyes földrajzi területekhez kötődnek, mivel a gyümölcsfajta kiemelkedően alkalmas a termesztésre. Ezeken a tájakon több évszázada készítenek pálinkát, ezért külön pálinkafajtaként azonosítjuk őket, a pálinkatörvény is sokkal szigorúbb követelményeket fogalmaz meg velük kapcsolatban. Lássuk is ezeket az eredetvédett pálinkafajtákat! 

Az Ongai Kulturális Egyesület már 2010 óta rendezi meg évente a nívós pálinkaversenyt, amellyel kezdetben csak a helybéli pálinkafőzőket szólították meg, de az évek múlásával egyre szélesebb körben megismerték a versenyt és persze neveztek is saját főzeteikkel. Évek óta rendszeresen egyre nagyobb számban érkeznek a nevezések, és már külhoni pálinkafőzők is megmérettetik magukat: Szlovákiából, Romániából, Lengyelországból és Ausztriából is érkeznek versenyzők szép számmal. 

Sokféle pálinka elérhető a boltok polcain, amelyek lehetnek nagyon finomak, de belefuthatunk olyanokba is, amelyeknek fura utóíze van, túl erős, nem érződik ki a gyümölcs íze… Annak járunk most utána, hogy mikre kell figyelni ahhoz, hogy igazán jó minőségű, finom pálinka legyen a főzés eredménye.