Főzési tanácsok

Fáról gyűjtsük a gyümölcsöt vagy a földről a cefrébe?

2022.07.07 09:00
Fáról gyűjtsük a gyümölcsöt vagy a földről a cefrébe?

Tudta, hogy a cefrézés rendkívül meghatározó az elkészült pálinka minősége szempontjából? Ugyanis a minőségi pálinka alapja, a minőségi cefre! Éppen ezért, mai cikkünkben eláruljuk Önnek mire érdemes odafigyelni a cefrézésnél, hogy kiváló alapanyagból dolgozhasson a pálinkafőzés során.

Mibe gyűjtsük a cefrét?

Az egyik legfontosabb szabály, hogy a cefrézésnél mindig nagyon ügyeljünk a tisztaságra, mind az edények, mind pedig a gyümölcsök tisztaságát illetően! Mindig tiszta hordóban készítsük el az alapanyagot, így biztosak lehetünk benne, hogy a tavalyról benne maradt beszáradt cefremaradék nem rontja el a friss, új cefrénket. Fontos szempont, hogy inkább műanyag hordót használjuk a cefere elkészítéséhez, mint sem fém hordót, mert így biztosak lehetünk abban, hogy az nem kezd sem rozsdásodni, sem pedig más romlást előidéző anyagot kibocsátani magából. Ha  újonnan vásárolt hordónk van, akkor azt használat előtt semleges pH-jú mosógatószerrel mossuk ki, majd ezt követően öblítsük is ki nagyon alaposan! Ha hordóvásárlás előtt állunk, akkor legjobbak a csavaros tetejű gumitömítéssel készült hordók, mert ezek légmentes zárást biztosítanak az erjedt cefrénk számára is.

Cefre gyűjtése

Amit fontos szem előtt tartanunk, hogy jó cefre, csak egészséges és érett gyümölcsből készülhet! Csak olyan gyümölcs kerüljön a cefrébe, ami érett, egészséges, pont olyan amit azonnal elfogyasztanánk olyan kívánatos. Ha kissé túlérett a gyümölcsünk arra kell ügyeljünk, hogy ne legyen rothadt a része gyümölcsnek. Az ilyen részeket el kell távolítani, a cefrés hordóba NEM kerülhet, mert az nagymértékben ront a pálinka minőségén. 

Elsősorban a fáról szedett, érett gyümölcsöket használjunk fel cefrekészítésre, ha azonban a földről kell összegyűjteni, mert nincs lehetőségünk naponta leszedni az újabb érett terméseket, akkor csak azokat válogassuk be a cefrébe, amelyek ép állapotban vannak és alaposan meg tudjuk tisztítani őket.

Összegzésként elmondható, hogy a pálinka minőségét az érett és tiszta gyümölcsökből előállított cefre határozza meg, amelyhez legjobb, ha fáról szedjük az alapanyagot, viszont kellő gondosság mellett a földről szedett gyümölcsből is lehet jó cefrét készíteni a pálinkafőzéshez.

Végezetül, miután a gyümölcsök belekerülnek a cefréző hordóba mehetnek bele a segédanyagok. A Hazaipálinka.hu webáruházában a prémium élesztőktől és  borkősavtól kezdve, a habzásgátló-folyadékon keresztül, a mindent megtalál és mindössze néhány kattintással beszerezheti a szükséges cefrézési kellékeket.