Főzési tanácsok

A pálinka megfelelő kóstolása - tippek a helyes ízleléshez

2022.10.13 09:00
A pálinka megfelelő kóstolása - tippek a helyes ízleléshez

Bizonyára már Ön is többféle pálinkát kóstolt, de többször is előfordult, hogy elsőre nem tudta megmondani, milyen gyümölcsből is készült az adott pálinka? Ez teljesen általános jelenség, és az alábbi tippekkel fejleszthető is az ízlelés!

Az előkészületek

A pálinka ízlelése egy összetett folyamat és kóstolás előtt érdemes elvégezni a megfelelő előkészületeket. Az italt nem szabad hűtőben tárolni, ugyanis a megfelelő szervírozási hőfoka a pálinkának 16-20 fok, így mutatja meg igazán az ízeket, aromákat. A következő fontos előkészület, a megfelelő pohár kiválasztása. Erre a legalkalmasabb az úgynevezett tulipános pohár, amelynek alsó öblös része elegendő párolgási felületet ad az italnak, az illatokat pedig a hosszú nyak után következő, szintén öblösebb rész egyenesen az orrba irányítja.

Színek, illatok felfedezése

Kóstolás előtt érdemes pár pillanatig gyönyörködni az ital színében, tisztaságában, majd következhet az illat. Hosszan lélegezze be, és hagyja, hogy a felszabaduló aromák átjárják az orrát, így kellőképpen fel tud készülni az ital ízére. 

Az ital megfelelő fogyasztása

A pálinkát a magyar szokással ellentétben, nem egyszerre “húzzuk le”, hanem kortyonként érdemes elfogyasztani az italt, ugyanis hagyni kell, hogy a szánkban az ízek megfelelően kifejtsék hatásukat. A pálinka elfogyasztása után érdemes az üres pohárba beleszagolni még egyszer, mivel a pohár belső falain maradt pálinkának köszönhetően érezhetjük a pálinka száraz illatát is.

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

Ahogy a régi mondás is tartja, gyakorlat teszi a mestert, így érdemes többféle pálinkát is megkóstolni és illatozni, hiszen érzékszerveink így tudnak fejlődni. És igen, a kevésbé jó minőségű pálinkákat is tesztelni kell, hogy különbséget tudjunk tenni különböző pálinkák között, és ki tudjuk választani az igazán nemes, kellemes fajtákat.

Fedezze fel Ön is a hazaipalinka.hu tulipános poharait és üvegeit, amelyek segítségével remekül el tudja végezni majd az előkészületi lépéseket a pálinkák kóstolásához!