Főzési tanácsok

Mitől opálosodik a pálinka?

2022.08.25 09:00
Mitől opálosodik a pálinka?

Mi az oka annak, ha kihígítás után opálossá válik a pálinka? Olvassa el mai bejegyzésünket és a következő pálinkafőzés alkalmával már Ön is elkerülheti ezt a bosszantó jelenséget!

Mi az az opálosodás? 

Az opálosodás az a jelenség, amikor a pihentetett pálinka hígítás után zavarossá, azaz opálossá válik. Az opálosodásnak általában két kiváltó oka lehet: 

  • Nagy mennyiségben tartalmaz a pálinka kozmaolajokat 
  • Nem megfelelő hígítóvíz vagy hígítás 

Mik azok a kozmaolajok és hogyan távolíthatjuk el? 

A kozmaolajok az alkoholos erjedés során keletkező, hosszú szénláncú, magasabb rendű alkoholok összefoglaló neve. Jellegzetesen oldószer illatúak és ízűek, vízben nem oldódnak, olajszerűek és semmi közük nincs a leégéskor keletkező „kozmás” ízhez. Azonban bizonyos szintű jelenlétük elengedhetetlen a főzés során, mivel az illatanyagok kialakításában tevékenyen részt vesznek. Az optimálisnál magasabb jelenlétük viszont rossz ízt ad a párlatnak, úgyhogy, ha például hosszabb ideig tároltuk a cefrét, szinte bizonyos, hogy el kell távolítani a második főzés előtt belőlük. 

Eltávolításuk: Az alszeszt ki kell „fagyasztani” vagyis nagyon erőteljesen lehűteni, mert ekkor a kozmaolaj olajos, faggyús foltot képezve kiválik a folyadék tetején, amit egyszerűen el tudunk távolítani egy kozmaolaj leválasztó szűrőpapírral.

Hogyan tisztíthatjuk meg a már opálossá vált pálinkát? 

Ha szeretné kristálytisztává varázsolni a zavarossá vált pálinkát, akkor szerezze be a Hazaipálinka Pálinkaszűrő készülékét! A benne lévő kationcserélő gyantának köszönhetően nem csak tisztítja a párlatot, és megszünteti az esetleges kellemetlen fémes ízt, hanem egyenesen a gyümölcsös aromajegyek lágyságával ajándékozza meg kóstolóját! A pálinkaszűrő készülék tartalmaz kozmaolaj leválasztó szűrőpapírt is, így a már beopálosodott kész pálinkáját is optikailag is kiválóvá varázsolhatja.

Milyen vízzel hígítsuk a pálinkát, hogy ne opálosodjon?

A pálinka hígításához a legjobb, ha a felhasználandó víz ennek a három kritériumnak teljesen eleget tesz: 

  • Nagyon alacsony vagy nulla ásványianyag tartalom 
  • Semleges ízű és illatú 
  • Élelmiszer minősítéssel rendelkezik 

Ha ilyen vizet választunk, a hígítóvíz garantáltan nem fog opálosodást okozni! 

Ezzel a kiegészítővel bővítse ki a pálinkafőző készüléket! 

A párlat tisztításához tökéletes megoldást jelenthet az is, ha kibővítjük meglévő pálinkafőző készülékünket egy párlattisztító egységgel, amely szinte bármilyen pálinkafőző típushoz használható és jelentősen javít a párlatok minőségén, méghozzá úgy, hogy a párlattisztító kupolán áthaladva a párából lecsapódnak a kozmaolajok, és így a párlat kiválóan tisztul, a nagy vörösréz felület pedig a pálinka végleges ízvilágát gazdagítja.