Főzési tanácsok

Hajdú Kata: Illóolaj lepárlás tapasztalatai

2016.06.22 09:00
Hajdú Kata: Illóolaj lepárlás tapasztalatai

A véletlenek, és egy új barátság bizalma, hozzásegített minket, hogy elvégezzünk egy mobil lepárlást csodálatos környezetben, a Gerecse hegység nyugati előterében, a Kisalföld keleti peremvidékén. Történetünk talán nyújthat támpontot mások számára is, akik az alkímia ösvényén járva, a folyékony arany előállításával kísérleteznek.

Ismerve a helyszíni adottságokat, igyekeztünk mindenre felkészülten érkezni április idusának kora délutánján. 50 liternyi forrásvíz és kb. 100 liternyi hűtővíz, jeges palackok, gázpalack, 20 literes réz lepárló, üvegedények, szeparátor, üres üveg az illóolajnak, ballon a hidrolátumnak, metszőollók, plédek, mérhetetlen lelkesedés … és az elmaradhatatlan csokik.

Gyorsan végeztünk a virágos, leveles hajtások begyűjtésével, s míg felforrt a víz a lepárlónkban, igyekeztünk aprítani az ágvégeket, amivel alaposan megtömködtük az aromatornyot. Ez komoly aromaterápiás kezelésnek felfogható, még az esti lefekvéskor is rozmaring felhővel borított be a hajam. Az időjárási körülmények ideálisak voltak, 18°C, 1010 hPa légköri nyomás, enyhe szél. A napok óta tartó esőzések után jólesett a napsütés. Reménykedtünk. Persze feltámadt a szél, ami számtalan problémát okozott. A rézedény amilyen gyorsan felmelegszik, szélben, fűtés nélkül hihetetlen, gyorsan hűl ki, elvesztegetve sok értékes vegyületet, ami így valószínűleg a hidrolátumunkat gazdagította. Az első cseppek megjelenésétől felgyorsultak az események, átlagosan 30-35 perces lepárlási időszakokban többször cseréltük a hűtővizet, igyekezve „kiszimatolni” a folyamat végét, nehogy odaégessük a finom alapanyagot.

A vizes fázis finoman diszpergált, szemmel is jól látható illóolajat tartalmazott. Az így nyert, gyűjtött hidrolátum (aromavíz) főleg oxigéntartalmúillóolaj komponensekben lehetett gazdag, mert a víz beoldja az alacsony szénatomszámú aldehideket és alkoholokat.

Erre különösen érdemes figyelni, mert nem kívánt kémiai változások is végbemehetnek (pl.: levendula lepárlásakor). Az aratás kezdetétől az utolsó lepárlás indításáig eltelt idő 3 óra 3 perc volt, bár a virágos szárvégeket takartuk, közvetlen napfény nem érte, jelentős illóolajveszteséget tapasztaltunk. Érdekes lenne egyszer kipróbálni, hogy egy azonnali fagyasztás utáni későbbi időpontban tartott lepárlás milyen minőségi, mennyiségi változásokat eredményezhetne.

Legközelebb megoldást kell találnunk a gázrózsa védelmére, ha feltámadna a szél, és nem árt a szeparátor csapját ügyesebben kezelni … a fényképezőgépről nem is beszélve! Nem csak a kísérleti lepárlásokkor érdemes megfontolnunk a szakaszos szedést, elkerülve az illóolaj veszteséget.

A tanulságok levonása után, azt hiszem, elégedettek lehetünk! Remélem az olaj és a hidrolátum vizsgálatai is kiváló minőségű alapanyagokat igazol vissza!

Fontos az anyaültetvények ilyen jellegű vizsgálata, hiszen nagy szomorúság lenne, ha több hektáron termesztve, több évnyi munka után derülne ki, hogy az illóolaj összetétele nem megfelelő, esetleg drága eljárásokkal válhatna csak eladhatóvá vagy esetleg nem tudná azt a gazdaságos mennyiséget kitermelni, hogy a befektetés megtérüljön! Megható volt e csodálatos család, rengeteg munkájának gyümölcsének születéséhez asszisztálni!

Köszönjük a lehetőséget, ha lehet, még visszatérnénk! Sajnos a cikk megjelenésekor még nem álltak rendelkezésére a kémiai vizsgálat eredményei.

Írta: Hajdú Kata