Főzési tanácsok

A kisüsti pálinkafőzés technológiája

2023.03.23 09:00
A kisüsti pálinkafőzés technológiája

A kisüsti lepárlás az egyik legrégibb módszere, amit égetett szeszek készítésére alkalmaznak. Nevét onnan kapta, hogy viszonylag kis méretű üstökben készítették az italokat, de ma már akkor is így nevezik az eljárást, ha a működési elv azonos, azonban a lepárló üst közel sem mondható kis méretűnek. Vizsgáljuk meg jobban ennek a pálinkafőzési technológiának a részleteit!

A működési elv

A lepárlás során az első főzés során megerjesztett alapanyagot egy zárható üstben felforralják, az alkoholban, illóanyagokban gazdag gőzt egy csövön keresztül elvezetik, majd a cső egy vízhűtéses szakaszában cseppfolyóssá kondenzálják és végül egy edényben összegyűjtik. A második főzéskor ezt a kinyert, alszesznek nevezett párlatot finomítják tovább. Ekkor tovább növekszik az alkoholtartalom és a lefolyó párlat elejéből, végéből kis mennyiséget elválasztanak, így a kellemetlen összetevők arányát jelentősen csökkentik, ilyenek például a kozmaolajok.

A kisüsti lepárlás jellemzői

  • minden lepárlás szakaszos üzemű, vagyis az üstbe betöltött mennyiséget párolják
  • a cefrefőzés és szeszfinomítás nem egyszerre történik
  • az üsthöz nem tartozik finomítóoszlop, vagy más, elválasztás elvén működő eszköz

A kisüsti pálinkafőzőink segítségével finom és minőségi pálinka készíthető. Fedezze fel kínálatunkat, és szerezzen be egy megbízható, minőségi pálinkafőző berendezést webáruházunkból. Nálunk megtalálhatóak továbbá a pálinka főzéshez elengedhetetlen kellékek is, mint például a réz edények, mérőeszközök, hordók, és a szervírozáshoz fontos pálinkás poharak is!