Az aromatornyos pálinkafőző berendezések éppúgy alkalmasak kisüsti pálinkafőzésre, mint a hagymakupolás pálinkafőzők, de emellett használhatjuk fűszerek, aszalványok és friss gyümölcsök íz- és illatanyagainak kinyerésére ezzel ízesítve a pálinkát.
Az aromatorony tulajdonképpen egy henger alakú toldás, amelyet a főzőüst és a hagymakupola között helyezünk el. A torony alja egy lyukakkal ellátott, perforált felületü lemez, amire a fűszereket,gyógynövényeket, gyümölcsöket helyezhetjük.
Ha a pálinkát átpároljuk a gyümölcsökön stb, akkor átveszi az ízüket, és így egy jóval zamatosabb pálinkát kapunk, vagy éppen egyedi ízt adhatunk az italnak. Gyümölcsös, már-már likőr szerű pálinkát állíthatunk elő, ami azok elismerését is kivívja majd, akik nem kedvelik az erős, karcos italokat. Vagy helyezzünk gyógynövényeket az aromatoronyba, és akár vizet, akár pálinkát is átpárolhatunk rajta. Az eljárás lényege, hogy a növények nem érintkeznek közvetlenül a forró üsttel, vagy folyadékkal, amelyek károsítanának egyes hatóanyagokat, illóolajokat, értékes vitaminokat.
Ehelyett a gőz megnyitja a növény pórusait, és a gőz szállítja az értékes anyagokat a hűtőbe. Ha pálinkát párolunk át a gyógynövényeken, akkor egyrészt tisztul a párlat, másrészt az alkohol tartósítja is a hatóanyagokat.
Ha a tornyot kis poharakkal, vagy üveggolyókkal rakjuk tele, akkor azok olyan hatékonyan szűrik, tisztítják a párlatot, hogy már az első lefőzésnél nagyon tiszta, magas alkoholfokú pálinkát kapunk. Ennek a pálinkának ugyan nem sok íze lesz, de semmi baj. Aromatornyunk segítségével olyan ízt adunk az italnak, amilyent akarunk – természetesen mesterséges adalékanyagok hozzáadása nélkül.
Végül, az aromatornyot egyszerűen levehetjük az üstről, és hagyományos pálinkafőzőként is használhatjuk a készüléket.
Magyar Termék!
A berendezés rendelkezik a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági hivatal minősítésével (száma: E04928)