Otthoni pálinkafőzésnél fontos feladatunk a cefre és később az alszesz lefőzésénél a frakciók pontos leválasztásához az alkohol tartalom mérése, valamint a pálinka alkohol- vagyis szeszfokának beállítása a fogyasztási alkohol tartalomra a pihentetés és érlelés után. A lepárlás után nyert pálinka szeszfoka még 55-65 fok körüli, a legjobb íz hatás érdekében a fogyasztási szeszfokot 40-52 körülire érdemes hígítással beállítani. Az alkoholfokot 20 Celsius fok hőmérsékleten kell meghatározni. A pálinka alkoholfoka legalább 37.5 tf%, ez minőségi követelményt jelent.
A refraktométer működési elve:
A látható fény terjedési sebessége valamely folyadékba jutva lelassul a levegőben történő terjedési sebességéhez képest. Ha folyadék kerül a vizsgáló felületre, akkor a lecsukott prizmafedélen keresztül beérkező fény benne lelassul és megtörik. A refraktométerek ezt a fénytörést képesek kimutatni a beépített skálájukon. A kisméretű skálát kinagyítják a nézőkébe épített lencsék segítségével az emberi szemnek is jól feldolgozható méretűre.
Méréshatár: 0-80% tömeg %
Osztálypontosság: +/- 3%