Pálinka mint hungarikum
A pálinka, hazánk egyik legkedveltebb és legnépszerűbb itala, 2013-ban került fel a Hungarikumok közé. Az alábbi bejegyzésben azt járjuk körbe, hogy mit is jelent az, hogy Hungarikum, milyen folyamat során került fel például a pálinka is.
Mi az a Hungarikum?
A "hungarikum" a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző. A kétezres évek elején egy összefogás eredménye, hogy 2012-ben megszületett a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény, amelynek célja, hogy biztosítsa a jogi keretet a magyarság számára fontos értékek megőrzéséhez és megismertetéséhez.
A pálinka hungarikummá válása
A pálinka 2013-ban vált hungarikummá, és kizárólag az az ital nevezhető így, amely Magyarországon termett és termelt nemes- és vadgyümölcs, szőlő és aszúszőlő- törköly használható fel a pálinka készítéséhez. Törköly- és gyümölcspárlat közül csak azok nevezhetők pálinkának, amelyet hazánkban cefréztek, pároltak, érleltek és palackoztak - olvasható a pálinkára vonatkozó jogszabályban.
A pálinka az erjesztett gyümölcsök lepárlásával készülő gyümölcspárlatok egy hagyományos, magyar fajtája. Az ital tükrösen tiszta, színtelen vagy halványsárga színű, és az adott gyümölcsre jellemző illatú és ízű. Meghatározták, hogy a pálinkát nem lehet ízesíteni, színezni, édesíteni még az ízek lekerekítésének érdekében sem engedélyezett.
A név eredetvédettséget élvez: csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja termékei elnevezésében a pálinka szót. A Hazaipalinka.hu termékeivel a jogszabályban előírt minőségű pálinkát készíthetünk. Fedezze fel széles kínálatunkat pálinkafőzőkből, réz edényekből és egyéb kiegészítőkből!