Főzési tanácsok

Mit érdemes tudni az ágyas pálinkákról?

2023.02.09 09:00
Mit érdemes tudni az ágyas pálinkákról?

A pálinkával és egyes pálinkafajtákkal már foglalkoztunk korábban, és most egy speciális típussal ismerkedünk meg, ami nem más, mint az ágyas pálinka, ami rendkívül nagy népszerűségnek örvend manapság. A pálinka olyan ital, amely kizárólag Magyarország területén termett gyümölcsből, erjesztéssel készült, gyümölcscefre lepárlásával nyerhető párlat.

Mitől lesz ágyas a pálinka?

A gyümölcspálinka íze tovább fokozható, ha aszalt vagy friss gyümölcságyás helyezünk a tárolóedény aljába. Az aszalt gyümölcsök használata csak az erjedés folyamatában tiltottak, érleléskor már bátran használhatóak.

Gyümölcságyon való érlelésről, mint speciálisan Magyarországon alkalmazott eljárásról akkor beszélhetünk, ha a pálinkát legalább 3 hónapig valamilyen élelmiszer tárolására alkalmas anyagból készült érlelőtartályban a gyümölccsel együtt érlelik. A lejátszódó anyagátadási folyamatokban a gyümölcs szín. és ízanyagai beoldódnak a pálinkába, ezért a pálinka új érzékszervi tulajdonságokat nyer.

Általában a gyümölcságy a pálinka fajtájával azonos, de tartalmazhat többfajta gyümölcsöt is, ám ebben az esetben csak vegyes gyümölcs ágyas pálinkának lehet nevezni az italt. 

Ha a pálinkához friss gyümölcsöt adunk, akkor nyári ágyas pálinkának nevezzük, ha azonban aszalt gyümölcsöt választunk, akkor téli ágyas pálinkát készítünk. Mennyi gyümölcsre lesz szükség az ágyas pálinkához? 100 liter italhoz legalább 10 kg érett vagy legalább 5 kg aszalt gyümölccsel kell számolni, hogy az ízeken érződjenek a gyümölcsök. 

A pálinka ágyazásánál nem szabad elfelejteni, hogy csak magas minőségű és magas alkoholtartalmú pálinkát érdemes ágyazással érlelni és számolni kell az alkoholtartalom veszteséggel is.

Fűszeres pálinkák?

Léteznek olyan italok is, amelyeket különböző fűszerekkel párosítanak, mint például a paprika, a torma vagy éppen a fokhagyma. Ezek a népi gyógyászatban gyakran használták orvosságként, és hatásuk ma is elismert. A paprikában lévő kapszaicin kioldódik az alkohol hatására, így érvényesül értágító hatása, a pálinka magas alkoholtartalma pedig segít feloldani az érfalakon lerakódott zsírokat.

A Hazai Pálinka fa és üveg hordóiban készíthetőek ágyas pálinkák, így bátran lehet kísérletezni a különböző ízek kombinálásával!