Főzési tanácsok

Mi történik pálinkafőzés után?

2022.11.24 09:00
Mi történik pálinkafőzés után?

A pálinkafőzés egy bonyolult és összetett folyamat, amely mély szakmai ismereteket igényel. Az alábbiakban azt mutatjuk be, mi történik a pálinkával a főzés után.

Ha lefőtt a pálinka…

A nyers, lágy pálinkából kapott desztillált pálinka nem fogyasztható egyből. A friss párlatok erősebbek, minél nagyobb az etil-alkohol koncentrációja. A szaguk szúrós lehet, az íze pedig szinte égethet. Akárcsak a borokat, a pálinkát is pihentetni kell, amely folyamat során az aromája és íze kialakul és igazán karakteressé válik. Miután beért az italunk, a pálinka harmonikussá és lággyá válik.

Pihentetés

A pálinkát pihentetni lehet tölgy és eperfa hordókban, de aká üveg gallonokban is lehetséges. Ezeket a 100-500 literes tárolókat úgy kell feltölteni, hogy 3-10 liternyi szabad helyet hagyunk bennük - ez azért szükséges, mert a pálinka hőmérsékletre tágul, térfogata megnövekszik. Az üres területen megtalálható oxigén igencsak kedvező hatással van a pálinka megfelelő beérésére. A kupakot/fedőt nem szabad teljesen lezárni, mert a kis résen is áramlik a levegő. Az érési folyamat az etil-alkohol tartalomtól is nagyban függ.

Mennyi időre van szükség?

A desztillátumnak minimum 6-8 hétre van szüksége, hogy beérjen szobahőmérsékleten. Általánosan elmondható, hogy minél több időt vesz igénybe a beérés, annál jobb lesz a pálinka minősége. Szakértők elmondása szerint a buké formálásához legalább 6 év szükséges. A pálinka minősége 20 évnyi tárolásig nő, 40 év után pedig folyamatosan, de lassan romlik a minősége.

A webshopunkban elérhetőek azok az eperfából készült hordók, amelyek biztosítják a desztillált pálinka megfelelő beérését. 5-10-20 literes kiszerelésben is megrendelhetőek, és egyedileg készíti el kádár mesterünk.