Főzési tanácsok

Karácsonyi narancs likőr recept

2016.02.08 09:00
Karácsonyi narancs likőr recept

Közeledik a karácsony, és a karácsony előtti időszak a készülődésről, a sütés-főzésről szól. Amíg a háziasszonyok a finom ételek elkészítésével foglalatoskodnak, a házigazdák az izzósort javítgatják, és mellette gondoskodhatnak a finom karácsonyi italokról is. A nagy vendégjárásnak az evés-ivás mellett a koccintás is fontos része, nem mindegy, mivel kínáljuk meg a rokonokat, barátokat.

Az alábbi recept (és egy aromatornyos pálinkafőző) segítségével viszonylag olcsó alapanyagokból készíthetünk olyan narancslikőrt, ami kellemes narancs íze és gyümölcsillata miatt azoknak is ízleni fog, akik az erősebb italoktól többnyire idegenkednek. Ráadásul elmondhatjuk: saját magunk főztük!

De vigyázzunk, a jól sikerült narancs likőr nagyon itatja magát!

Hozzávalók:

  • Aromatornyos pálinkafőző készülék (a következő mennyiségek 5 literes berendezéshez értendőek)
  • 1 liter 37. 5 % vodka
  • 1 kg narancs
  • 6 dl víz
  • 8-10 szem szegfűszeg
  • 5-6 szem szegfűbors
  • 2 rúd fahéj
  • 1 rúd vanília

Elkészítés:

A megtisztított (héját nem szedjük le, csak nagyon alaposan megmossuk, hogy a szállításnál használt viaszpermet eltávolítsuk a narancsról) narancsokat kb. fél centis szeletekre vágjuk, és egy tálba helyezzük. A narancs vágás során keletkező narancslevet se hagyjuk kárba veszni, azt is öntsük a tálba, majd 1 liter vodkával öntözzük meg és tegyük félre állni néhány órára.

Készítsük elő a pálinkafőzőnket oly módon, hogy mielőtt beletennénk a likőr alkotó elemeit, alaposan vízzel átöblítjük, a hattyú nyakat ellenőrizzük, nincs-e dugulás, valamint ellenőrizzük, hogy a pálinkafőző hűtőjére jól csatlakozik a víz be- és elvezetés is.

Mielőtt nekifognák, a likőr lepárlásához készítsünk elő minden kelléket, elsősorban a párlat felfogásához szükséges edényeket, legalább 3-4 db-ot.

A beáztatott narancsokról a vodkát az üstbe öntjük és hozzáadunk 6 dl vizet. Ezt követően ráhajtjuk és erősen beillesztjük az üstbe az aromatornyot. Az aromatorony karimájára teflonszalagot tekerünk a megfelelő szigetelés érdekében.

Az aromatoronyba belehelyezzük szépen elrendezve a narancs szeleteket, aztán a narancsszeletek tetejére rátesszük a szegfűszeget, szegfűborsot és a fahéjat majd az aroma torony tetejére ráillesztjük a hattyúnyakas kupolát és azt csatlakoztatjuk a hűtőhöz. A hűtő víz bevezetőjét rákötjük a vízcsapra, az elvezetőjét pedig a lefolyóba helyezzük és feltöltjük a hűtőt egészen a túlfolyóig majd beállítjuk a csapot olyan erősségűre, hogy a víz lassan, de folyamatosan áramoljon a hűtőben.

A hűtő előkészítése után gyűjtőedényt teszünk a párlat fogadásához a hűtőből kivezető csonkhoz, majd elkezdjük intenzíven melegíteni az üstöt, figyelve a hőmérsékletmérőt. A megfelelő eredmény eléréséhez érdemes a hőmérsékletet 80-88 °C között tartani. A lecsöpögő párlatot szakaszolva érdemes gyűjteni, mert ha túlmelegítjük az üstben lévő alkoholt, akkor a párlatban már a víz is megjelenik és opálosságot okoz. Ezért érdemes kisebb mennyiségenként gyűjteni a párlatot valamint azért, hogy a lepárlás végénél, amikor az üstből szinte teljesen elpárolog az alkohol, szintén el tudjuk kerülni a víz bekerülését a párlatba.

A lepárlás időtartama kb.1,5 óra, a tiszta narancslikőr mennyisége kb 7 dl, amelynek alkohol foka 40 %.

Tetszés szerint tovább ízesíthető narancslével, cukorral és tejszínnel. Hűtve az igazi! Ajánljuk hozzá a fantasztikusan ízletes narancs roládot is az ünnepi asztalra, melynek elkészítéséhez használhatjuk az elkészített narancs likőrünket is.
Kellemes Karácsonyi evés-ivást kívánunk!