Főzési tanácsok

Gyógyító pálinkák

2016.02.08 09:00
Gyógyító pálinkák

Amikor még nem voltak divatban a mindenféle pirulák és kenőcsök, az emberek jól tudták, melyik növény milyen kórság gyógyítására alkalmas.

A gyógynövények hatóanyagait gyakran a pálinka segítségével nyerték ki, és tartósították.

Az igazi nemes párlatok nem csak energiát adnak a munkához, és a kiegyensúlyozott, jó kedély megőrzésében segítenek, de – különösen gyógynövények hatóanyagaival kiegészítve – az egészség megőrzésére, sőt, sok betegség gyógyítására is használhatóak.

Tény, hogy gyakran veszélyes mellékhatásokkal rendelkező és méregdrága gyógyszereknél alkalmasabbak sok enyhébb tünet vagy betegség kezelésére.

Kérdezhetnék, hogy miért kell kivonni és alkohollal tartósítani a gyógynövények hatóanyagait, ha forró vízben is kioldódnak, így teaként is fogyaszthatók. A válasz egyszerű: minden gyógynövény esetében van egy optimális időpont, amikor eléri fejlődése tetőpontját, vagyis amikor a legtöbb hatóanyagot tartalmazza. Az ebben az időben gyűjtött növényeket szárítással szokás tartósítani, amely által sok fontos hatóanyag elvész, főleg a roppant érzékeny illóolajok. Az alkohol nem csak kivonja ezeket a hatóanyagokat, hanem hosszi időre meg is őrzi azokat. Az alkohol azonban nem pusztán konzerváló szerepet tölt be, hanem bizonyos hatóanyagok hatását fel is erősíti a szervezetben. A forró víz egyik hátránya, hogy a hőre érzékeny anyagok, például egyes vitaminok megsemmisülnek benne.

Az őszi napokkal megérkezett a nátha, a megfázások időszaka is, amelyre néhány házilag is elkészíthető gyógyhatású pálinkát javasolunk recepttel együtt.

Borókás pálinka: finom, aromadús ital, amely megtisztítja a légutakat, és a túlterhelt gyomor számára kimondottan hasznos orvosság. Ízületi és reumás fájdalmak esetén ezzel a kivonattal borogathatjuk a fájdalmas testrészt.

1 liternyi mennyiség elkészítése: Éréskor (késő ősszel az első fagyok előtt, amikor a bogyók még kemények és fényesen kékek) leszedett egy maréknyi boróka bogyót egy napig száradni hagyjuk a napon. Másnap mozsárban összetörjük és széles nyakú üvegbe tesszük a száraz magokat, majd feltöltjük 1 liter pálinkával. 1-2 hétig hűvös helyen tároljuk, majd kendőn keresztül átszűrjük és sötét színű pálinkásüvegben tároljuk a fogyasztásig.

Még jobb hatást érhetünk el, ha a pálinkafőző berendezésünket kiegészítjük egy. ún. aroma toronnyal. Ez egy réz cső, amit az üst és a kupola közé kell elhelyezni. Az aroma toronynak fontos része a réz kosárka, amit megtölthetünk friss borókával, és azon átpárolva a pálinkát, még több hatóanyagot nyerhetünk a gyümölcsből, hiszen ilyenkor elkerülhetjük a szárítást. A pálinka meleg gőze megnyitja a gyümölcs pórusait, így az illóolajok és az egyéb hatóanyagok sérüléstől mentesen kerülnek bele a pálinkába.

Citromfüves pálinka: elsősorban az immunrendszert, s ez által az egész szervezetet erősíti, de nyugtató és görcsoldó hatása is ősidők óta ismert.

1 liternyi mennyiség elkészítése: 1 liter magas alkohol tartalmú pálinkába 20 gramm citromfüvet, 1 darabka szárított és lereszelt Angelika gyökeret, fél citrom reszelt héját, csipetnyi reszelt szerecsendiót, koriandert, fahéjat és néhány darab szegfűszeget 2 hétig áztatunk. Ezután leszűrjük kendő segítségével, majd palackba töltjük. Teába vagy kockacukorra csepegtetve, esetleg vízzel hígítva fogyasszuk.
FIGYELEM!

A gyógypálinkák, alkohollal készült gyógynövénykivonatok gyermekek számára történő használata kivétel nélkül tilos!. Várandós anyukáknak sem tanácsos és bármilyen más gyógyszer alkalmazása mellett érdemes kikérni a háziorvos véleményét.