Otthoni pálinkafőző berendezés kiválasztása

Pálinkafőző üstA házi pálinkafőzés kezdeteikor, illetve a megfelelő berendezések és kellékek kiválasztásánál talán a leggyakoribb kérdés: Mire kell figyelni a pálinkafőző üst kiválasztásakor? Bármennyire is bonyolult némelyik pálinkafőző berendezés, mind ugyanazon az egyszerű elven működik. A lepárlóedényben a lepárlandó anyagot (cefrét/bort) hevítik. A hőmérséklet függvényében a párában a különböző forráspontú összetevők különböző arányokban lesznek jelen. A gőz felfelé száll, és a készülék lepárlócsövén keresztül a hűtő részben lecsapódik.

A lepárlás lényege, hogy a különböző forráspontokat kihasználva az egyes összetevőket szétválasszuk. Így például pálinkafőzésnél a cefrében található 100-nál is többféle alapanyagból kiválasszuk az etil-alkoholt és az aromaanyagokat.

Mivel ezek az összetevők egymással vegyülnek, keverednek, és az üst különböző pontjain a hőmérsékletek is eltérőek, ezért a szétválasztás sohasem lesz tökéletes – bár erre kell törekednünk. Ehhez a gondos pálinkafőző mesteren kívül megfelelő pálinkafőző készülékre is szükség van.

Dupla falú vagy szimpla falú pálinkafőzőt válasszunk?

Dupla falú pálinkafőző

Dupla falú pálinkafőző

Akkor van a legkönnyebb dolgunk, ha a pálinkafőző duplafalú, ezekben a berendezésekben szinte biztosan nem fog leégni a cefre.A duplafalú pálinkafőző két fala közé folyadékot kell töltenünk, ami szétosztja a hőt az üst falán. Erre a célra vizet csak nyomástartó pálinkafőző berendezésben használjunk, hiszen a nyílt rendszerű pálinkafőzőkben, normál légköri nyomáson nem tudjuk a vizet 100 fok fölé melegíteni, és így az alkoholnak jelentős része marad az üstben a lepárlás végén. De a nyomástartó pálinkafőzők nagyon ritkák és drágák, így a legtöbb, itthon is kapható duplafalú pálinkafőző nyílt rendszerű. Ezeket mindig hőközlő olajjal kell feltöltenünk. Hőközlő olaj használata esetén mindig tartsuk be a gyártói előírásokat, és fokozottan ügyeljünk a tűzveszélyre!

Szimpla falú pálinkafőző

Szimpla falú pálinkafőző

A cefre leégésére leginkább szimpla falú pálinkafőző használatakor kell számítanunk. Ezekben a cefrét koncentráltan, az üst aljáról éri a hő, így az üst alján a gyümölcs húsa könnyebben leéghet. A legtöbb gyártó ajánl valamilyen megoldást a lekozmálás elkerülésére (beépített keverő, szendvics fenekű üst, leégés gátló rács, stb.), amelyek helyes használat esetén megfelelő védelmet is nyújtanak. De pár dologra mégis oda kell figyelnünk.Az első, hogy ha a cefre kiszárad, akkor szinte biztosan le fog égni, ha érdekel oldvasd el lépésről-lépésre, hogy mire kell figyelni a pálinkafőzés során.

Alapanyag, kizárólag rézből

A minőségi pálinkafőzéshez mindenképpen réz pálinkafőző berendezést használjunk! Más alapanyagok használata csábító lehet a jóval alacsonyabb bekerülési költségek miatt, de ha megalkuszunk az lepárló anyagát illetően, akkor sosem fogunk igazán tiszta, finom házi pálinkát főzni.

A réz katalizátorként elősegíti az aromaanyagok elpárolgását, és egyes káros összetevőket meg is köt, ezáltal tisztítja is a párlatot. A nyers pálinkát fogyasztás előtt még érlelni kell, ebben a folyamatban is szerepe van a réz ionoknak, amik a pálinkába kerülnek.

A Hazaipálinka.hu Kft. ezért gyárt és forgalmaz kizárólag 100%-ban rézből készült pálinkafőző berendezéseket.

A pálinkafőző formája

A gömb geometria kialakítása a gyártás során némi többlet munkát igényel, de a gömb alakú üstnek fontos szerepe van a tiszta pálinka főzésében.

A főzés során csak az üst falát tudjuk melegíteni. Így előfordulhatna, hogy a fal mentén jóval melegebb a cefre, mint az üst közepén. Ennek az a hátrányos következménye lenne, hogy a fal mentén már a magasabb forráspontú összetevők (Propanol, Butanol, stb.) párolognak, mikor a faltól távolabb épp az etil-alkohol. Ahhoz, hogy az értékes anyagok az értéktelen, vagy éppen káros anyagoktól elkülönülten kerüljenek a párába, igyekeznünk kell az egész cefre egyenletes melegedését biztosítani.

Az üstfal mentén felmelegedő cefre felfelé törekszik. A gömb formájú üstfal a felszálló meleg cefrét az üst közepe felé irányítja, és ezáltal a hűvösebb cefrét a fal közelébe tolja el. Ez egy nagyon intenzív, szemmel is jól látható körfolyamat, ami biztosítja a cefre folyamatos mozgását, a melegebb és a kevésbé meleg cefre folyamatos cserélődését, azaz a cefre egyenletesebb melegedését.

Nem mellékesen a folyamatos mozgás a lekozmálás ellen is véd. Ezért a Hazaipálinka.hu Kft. csak gömb geometriájú főzőüstöket forgalmaz.

A kupola

A kupolába a gőz egy szűk nyíláson át érkezik, majd a kupolában egy tágasabb térbe kerül. A kitáguló gőz hőmérséklete valamelyest lecsökken, és a korábbiakban már említett, magasabb forráspontú összetevők egy része itt még kicsapódik. A gömb alakú kupola felülete nagyobb, mint az egyszerű kúp alakúaké, ezért nagyobb felületen hűl, és ettől ez a tisztító hatás még erősebb.

Az általunk forgalmazott pálinkafőzők kupolájának formája biztosítja a legerősebb tisztító hatást.A réz alapanyagnak és a több száz éves hagyományok alapján kialakult jellegzetes formavilágnak köszönhető, hogy a Hazaipálinka.hu Kft, pálinkafőző berendezéseivel már az első főzés után nyert párlat felveszi a versenyt a gyengébb minőségű főzőkből kétszeri lefőzéssel nyert pálinkával.A hagyományos, kétszeri lefőzéssel pedig igazán nagy tisztaságú, kellemes gyümölcs ízű pálinkát főzhetünk.

Az aromatorony

Pálinafőző berendezés A kisüsti pálinkafőzéshez nem elengedhetetlenül szükséges, de nagyon hasznos kiegészítő az aromatorony.

Ez tulajdonképpen egy henger alakú toldás, amelyet a főzőüst és a hagymakupola között helyezünk el. A toronyban helyet kap egy lyukacsos réz kosárka, amire a gyógynövényeket, gyümölcsöket helyezhetjük.

Ha a pálinkát átpároljuk a gyümölcsökön, akkor átveszi az ízüket, és így egy jóval zamatosabb pálinkát kapunk, vagy éppen egyedi ízt adhatunk az italnak. Gyümölcsös, már-már likőrszerű pálinkát állíthatunk elő, ami azok elismerését is kivívja majd, akik nem kedvelik az erős, karcos italokat.

Vagy helyezzünk gyógynövényeket az aromatoronyba, és akár vizet, akár pálinkát is átpárolhatunk rajta. Az eljárás lényege, hogy a növények nem érintkeznek közvetlenül a forró üsttel, vagy folyadékkal, amelyek károsítanának egyes hatóanyagokat, illóolajokat, értékes vitaminokat.Ehelyett a gőz megnyitja a növény pórusait, és a gőz szállítja az értékes anyagokat a hűtőbe. Ha pálinkát párolunk át a gyógynövényeken, akkor egyrészt tisztul a párlat, másrészt az alkohol tartósítja is a hatóanyagokat.

Ha a tornyot kis poharakkal, vagy üveggolyókkal rakjuk tele, akkor azok olyan hatékonyan szűrik, tisztítják a párlatot, hogy már az első lefőzésnél nagyon tiszta, magas alkoholfokú pálinkát kapunk. Ennek a pálinkának ugyan nem sok íze lesz, de semmi baj. Aromatornyunk segítségével olyan ízt adunk az italnak, amilyent akarunk – természetesen mesterséges adalékanyagok hozzáadása nélkül.

Végül, az aromatornyot egyszerűen levehetjük az üstről, és hagyományos pálinkafőzőként is használhatjuk a készüléket.

Figyeljünk a minőségi forrasztásra

Pálinafőző üst forrasztása A pálinkafőzők több darabból állnak össze, amelyeket szegecseléssel, vagy forrasztással illeszthetünk össze. A szegecselés kevésbé megbízható módszer, és a szegecselt pálinkafőzők várható élettartama meg sem közelíti a forrasztottakért, ezért mi csak forrasztott kivitelű pálinkafőző készülékeket ajánlunk.

A forrasztás ún. kemény forrasztásos technológiával történik. Fontos, hogy milyen forrasztóanyagot használunk, hiszen a forrasztásból káros anyagok kerülhetnek a cefrébe, és onnan a pálinkába. Egyes forrasztóanyagok könnyebben kezelhetőek, de több káros anyagot tartalmaznak. Más anyagokban egyáltalán nincsenek káros összetevők, de a forrasztás során “szétfröcsögnek”, kevésbé szép lesz maga a forrasztás.

A Hazaipálinka.hu Kft. által forgalmazott összes típusban a forrasztóanyagok ólommentesek, és megfelelnek az Európai Uniós élelmiszeripari előírásoknak!


Válassza ki az Ön számára ideális pálinkafőző berendezést


Tudjon meg többet a pálinkafőzés művészetéről

Pálinkafőzés házilag – lépésről lépésre
A pálinka kifőzése nem nagy boszorkányság. Mindössze néhány dologra kell odafigyelni, és bárki főzhet akár díjnyertes pálinkát is otthon.Ebben a cikkben ezeket a tudnivalókat foglaljuk össze, néhány jó tanáccsal és a saját tapasztalatainkkal kiegészítve. Elsősorban a kisüsti (két menetes) módszert fogjuk ismertetni, mert ez az elterjedtebb Magyarországon. De a leírt információk többsége ugyanúgy igaz az egy menetes módszerre is.
A lepárlás művészete

A pálinkafőzés inkább művészet, mint tudomány, hiszen a tökéletes párlat előállítása gyakorlatot és odafigyelést igényel. A legtöbbször az érzékszerveinkre kell hagyatkoznunk, otthoni körülmények között ritkán alkalmazhatunk méréseket.

Égett már le a cefréje? Elveszhet az egész évi munkája!  Van megoldás!

Nincs nagyobb  méreg mint mikor a  sok munkával elkészített és dédelgetett cefre leég, lekozmál, plusz  takarítani kell az üstöt ami nem mindig sikerül maradéktalanul.

Hazai pálinkafőző – Magyar gyártmány, kiváló minőség

Végre főzhetjük magyar lepárlókban a pálinkát! 2011. November 17-e óta már kereskedelmi forgalomban is kaphatóak a 100%-ban Magyarországon készülő “Hazai” típusú pálinkafőzők, 12, 24, 35 és 48 literes méretekben. 3 év garancia, rövid szállítási határidők, hosszú várható élettartam és a legfinomabb pálinkák készítéséhez megfelelő formavilág – és ez mind magyar!

-->