Főzési tanácsok

Eredetvédett pálinkafajták

2023.01.12 09:00
Eredetvédett pálinkafajták

A pálinkafajták között megtalálhatóak olyanok is, amelyek egyes földrajzi területekhez kötődnek, mivel a gyümölcsfajta kiemelkedően alkalmas a termesztésre. Ezeken a tájakon több évszázada készítenek pálinkát, ezért külön pálinkafajtaként azonosítjuk őket, a pálinkatörvény is sokkal szigorúbb követelményeket fogalmaz meg velük kapcsolatban. Lássuk is ezeket az eredetvédett pálinkafajtákat! 

A mai napig nyolc ilyen pálinkát ismerünk, az első öt a felsorolásban nemzetközi eredetvédelmet is élvez.

  1. A Szatmári szilvapálinka: régóta a Szatmár-Beregi táj pálinkája
  2. Kecskeméti barackpálinka: Kecskeméten és környékén termesztett kajszibarackból készítik, az elkészült italból nagyon jól kiérezhető a gyümölcs illata és íze.
  3. Békési szilvapálinka: a Körösök völgyében termesztett vörös szilvából készül kisüsti pálinkafőzéssel. Fahordókban érlelik, ezért különleges színe és íze lesz a párlatnak.
  4. Szabolcsi almapálinka: a réz kisüstön való lepárlás friss gyümölcs ízű és illatú pálinkát eredményez
  5. Gönci barackpálinka: a gönci magyar kajszibarackból készített ital általában erős illatú és tömény ízű, ami megkülönbözteti más régiók barackpálinkáitól.
  6. Újfehértói meggypálinka: az Újfehértói eredetmegjelölést kizárólag Újfehértói fürtös és Debreceni bőtermő fajták használhatók. Klasszikus, átlátszó színű gyümölcspálinka, amelynek különlegességét a cefrébe kerülő magtöret adja. Ízvilágában a marcipános-mandulás ízvilágot képviseli.
  7. Göcseji körtepálinka: ennek az italnak a sajátossága, hogy biztosítják az utóérését a gyümölcsöknek, míg a többi pálinka esetében a friss gyümölcsöt azonnal feldolgozzák. A lepárlás és finomítás kisüsti lepárlással történik.
  8. Pannonhalmi törkölypálinka: ez a pálinka kizárólag a pannonhalmi borrégió fehérszőlőjéből készíthető, ez lehet Irsai Olivér, zenit, rajnai rizling, cserszegi fűszeres fajta.

A Hazai Pálinka főzőivel és kiegészítőivel elkészíthetőek az eredetvédett pálinkák is, szerezd be tőlünk a szükséges eszközöket a főzéshez!