Főzési tanácsok

Díjazzák a szakértők a házi pálinkát

2016.02.08 09:00
Díjazzák a szakértők a házi pálinkát

Ma már szerencsére ritkábban, de nem is olyan régen még gyakran felmerült az a kérdés, hogy lehet-e egyáltalán otthoni körülmények között jó pálinkát főzni. A házi pálinkafőzés támogatói esküsznek rá, hogy lehet, sőt… Kis üstökben még talán könnyebb is, mert a cefre egyenletesebben melegszik – így tisztább lesz a párlat.

A bérfőzés pártiak közül néhányan kételkednek, sőt, még a házi pálinkafőzők egészségéért is aggódnak, mondván, hogy otthoni körülmények között csak baleset szerűen fordulhat elő, hogy jó minőségű párlatot kapjunk. Többen amiatt aggódtak, hogy az előpárlat kezelése okoz majd egészségügyi problémákat.

Nyilvánvaló, hogy mindenki a saját tapasztalatai alapján alkot véleményt, talán egy kicsit még a saját érdekeit is védi, mikor a házi pálinkáról nyilatkozik. Ki tudna itt igazságot tenni?

Ki más, mint azok a pálinka bírálók, akiknek ez a dolga. Hiszen, ahogy a puding próbája az evés, úgy a pálinka próbája a kóstolás – akármilyen módszerrel készült is. Ezért is indultunk el Cserépfalura, hogy ebben az igazán szép kis faluban meghallgassuk Orosz Jánosnak, a Bükki Pálinka Lovagrend Nagymesterének bírálatát a környékbeli pálinkákról, köztük néhány olyanról is, amelyet a mi vevőink főztek.
Nem kis büszkeségünkre a házi pálinkák nagyon jól szerepeltek, a mi vevőink is díjat nyertek:

Aranyérmesek:

Gáspár István, Birs pálinka 2011 Prokai László, Birs pálinka 2011

Ezüstérmesek:

Gáspár István, Cseresznye pálinka 2011 Prokai László, Kökény pálinka 2011

Bronzérmes:

Gáspár István, Kökény pálinka 2011

Gratulálunk a díjazottaknak!