A következő pálinka hibák megszüntetésére szolgál a készülék:
Opálosodás okai:
- Nem történt meg a kozmaolajok leválasztása az alszesz tisztítófőzése során.
- A cefre túl savas ill. elindult az ecetesedés.
- A fogyasztási alkoholtartalom beállításához (hígításhoz) nagy ásványanyag tartalmú, kemény vizet használtak, vagy a hígítás sokkolta a párlatot. A hígításhoz használjon desztillált vizet.
Fémes íz okai:
- A cefre vagy a pálinka helytelen tárolása
- Fémmel történő érintkezés
- A szűrő használatával megszűnhet a kellemetlen fémes íz, selymesebb, lágyabb íz érhető el.
Kation gyantás szűrő használata a pálinka hibák megszüntetésében.
A szűrőberendezés töltete kation cserélő gyanta. A pálinka hibák javításához azonos típusú kation gyantát alkalmazzunk, mint a vízlágyításhoz. Alap állapotukban a gyanta szemcsék negatívok, de ha erős só oldatban 24 órát áztatjuk, akkor nátriumionokkal pozitívan töltötté válnak. A vízben lévő oldott kalciumnak (Ca2+), magnéziumnak (Mg2+) pozitív töltése van. Amikor a kemény víz átáramlik a nátriummal (Na+) feltöltött gyantaszemeken, akkor a negatív gyantaszemek magukhoz vonzzák a kalcium- és a magnéziumionokat. Az ellentétes töltés miatt rátapadnak a gyantaszemekre, és a nátriumion leválik, és kivonja a vízből a kalciumot és a magnéziumot. A folyamat eredményeképpen a nátrium kicserélődik a kalciumionokra és magnéziumionokra úgy, hogy azok a gyantaszemeken maradnak. Idővel, legfőképpen a folyadékok ásványi anyagtartalma miatt, az átengedett folyadék működésképtelenné teszi a gyantát, ezért regenerálni kell.
A kozmaolajok leválasztásához a hibás pálinkát 72 órára fagyasztóba kell rakni. Ekkor az kozmaolaj megszilárdul és a készülék használatakor a szűrőpapíron fennakad.
A berendezés tartalmaz egy adagoló egységet mely megkönnyíti a szűrés folyamatát.