Főzési tanácsok

Biztonsági figyelmeztetések

2016.02.07 09:00
Biztonsági figyelmeztetések

A lepárlás nem gyerekjáték, hanem tudomány, amely könnyen veszélyesre fordulhat, ha az ember nem tudja, mit csinál, vagy nem fordít kellő figyelmet a biztonságra!

Kérjük, olvassa végig ezeket a biztonsági figyelmeztetéseket, mielőtt a lepárlásba kezdene!

  • Biztosítson elegendő helyet a munkához! Válasszon világos, tiszta, jól szellőző területet.
  • A pálinkafőzés során gyúlékony anyagok (pl. etil alkohol) keletkeznek, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a tűzveszélyes helyzetek elkerülésére. Legyen kéznél tűzoltó készülék! A párlat gyűjtésénél és tárolásánál ügyeljen a biztonságra, és csökkentse minimálisra a kiömlés veszélyét. Pálinkafőzés közben ne dohányozzon!
  • Mielőtt a főzésbe kezdene, mindig győződjön meg róla, hogy nincs dugulás a csövekben, A dugulások nyomásnövekedést okozhatnak, ami robbanáshoz is vezethet. Ha szigetelést használ az üst és a kupola között, akkor olyan megoldást válasszon, amely nem rögzíti a kupolát az üsthöz túl erősen. Így, ha dugulás is lép fel a csövekben, a kupola le tud szállni az üstről, és nem következik be robbanás.
  • A főzés megkezdése előtt végezzen egy tisztító főzést (forraljon vizet az üstben). A főzés befejezése után mossa el a főzőt. A hattyúnyakat drótra rögzített ruhadarabbal alaposan dörzsölje át.
  • Olvassa el a mellékelt kézikönyvet, és tartsa be az ott leírtakat, hogy elkerülje a mérgező anyagok bekerülését a párlatba.
  • Ne töltse túl az üstöt, hagyjon elég teret a gőzöknek. A folyadékok a melegítés hatására kitágulnak, hab keletkezhet, ami kifolyhat az üstből, vagy dugulást okozhat, Általános szabály, hogy az üstöt 3/4-éig kell feltölteni.
  • Folyamatosan figyelje a hőmérsékletet. Ha lehet, használjon szabályozható melegítő berendezést. A főzés elején használja a melegítő berendezést magas teljesítményen, és vegye vissza a teljesítményt, amikor a cefre a forráspont közelébe ér. Igyekezzen lassú forrást fenntartani.
  • Ha elektromos fűtést használ, tartsa be a villamos berendezésekre vonatkozó előírásokat. Ha csak megoldható, használjon érintésvédelmi megszakítót.
  • Figyeljen rá, hogy a hűtővíz nem melegedjen túl, és a hűtőből ne távozzanak gőzök. A cefre nedvességtartalmát úgy állítsa be, hogy a főzés során végig maradjon elég folyadék az üstben.
  • A lepárlás során ne fogyasszon alkoholt! A frissen lepárolt pálinka esetenként nagyon magas alkoholtartalmú, ezért, ha kóstolni szeretné, csak nagyon mértékletesen, cseppenként tegye. A pálinkafőzés veszélyes technológia, csak józan állapotban végezze!