Főzési tanácsok

Az új fa hordók megfelelő kezelése

2023.01.26 09:00
Az új fa hordók megfelelő kezelése

A fa hordók ma is népszerűek, ha alkoholos italok érleléséről van szó. A bort, whiskyt, pálinkát és még különböző söröket is érlelnek fa hordókban: ezek elősegítik a színeket és az aromák kialakulását is.

A hordó felépítése mellett nagyon fontos az, hogy annak belső falai tiszták, baktériumoktól mentesek legyenek, ne tartalmazzon kórokozókat sem, mert ezek esetleges jelenléte nagy mértékben befolyásolhatják a pálinka végső ízét és még a színét is. Új és régebbi hordók esetében különbözőképpen kell eljárni, ezeket mutatjuk be az alábbiakban.

Új hordók kezelése

Az új hordók megtartják a faanyag nevű anyagot, ami negatív hatású lehet a végtermékre. Annak érdekében, hogy ezt az anyagot eltávolítsák, különböző szétválasztási folyamatokat alkalmaznak a hordókon.

Gőzkezelés: nyomás alatt gőz keletkezik, ennek a hatásnak teszik ki a hordót egészen addig, amíg el nem ér egy bizonyos hőmérsékletet, és 30 percig gőzölik, majd hideg vízzel öblítik a hordókat. 

Kénsav oldattal történő kezelés: víz és 0,1%-os kénsavból álló oldattal töltik meg a hordót. Az egész eljárást 4 naponta megismétlik: eltávolítják a korábbi oldatot és újat töltenek bele háromszor, négyszer, a folyamat végén itt is hideg vízzel öblítik a hordót.

Kalcinált szóda oldattal történő kezelés: az oldat függ a hordó kapacitásától is, például egy 100 literes hordó esetében 10 liter vizet és 200 g szódabikarbónát használnak, amit először felmelegítenek, majd a hordóba öntik. Amikor az oldat kezd kihűlni, akkor azt el kell távolítani, majd hideg vízzel öblíteni, amíg tiszta nem lesz a hordó.

Vízkezelés: amennyiben valaki túl kockázatosnak gondolja a fenti említett vegyszeres kezeléseket, és nyomás alatt nincs hozzáférése gőzhöz, akkor javasoljuk a vízkezelést. Hosszú ideig tart, de abszolút biztonságos: a hordót teljesen fel kell tölteni vízzel, és 3 nap után kiönteni belőle. Ezt öt, hat alkalommal kell megismételni.

A fa hordók megfelelő kezelése nélkül a készíteni kívánt ital valószínűleg nem lesz olyan minőségű, mint ahogy azt korábban elképzeltük, ezért mindenképp javasoljuk a hordók kezelését. A Hazai Pálinka kínálatban elérhetőek 5-, 10- és 20 literes fahordók!